1. Yatırım istiyor musunuz istemiyor musunuz?
Girişimcinin ilk karar vereceği nokta yatırım alacak mıyım, almayacak mıyım? öncelikle buna karar vermelisiniz. Eğer almayacaksanız ne âlâ. Gayet rahat, kazandığınız parayı dilediğiniz gibi yatırım yapabilir, harcayabilirsiniz. Bu nedenle yatırıma karar vermeden önce ince eleyip sık dokuyun. Defalarca düşünün. Artısını eksisini hesaplayıp öyle karar verin. Yatırıma karar verdiğiniz andan itibaren artık o şirket tek başına sizin şirketiniz olmaktan çıkıyor, kazandığı parayı 5, 10,20 katına çıkarmak isteyen yatırımcıların da şirketi haline geliyor. Bu nedenle ilk buna karar vermelisiniz.
2. Gerçekten yatırıma ihtiyacınız var mı?
Eğer girişiminize yatırım alacaksanız o zaman işler değişiyor. Çok güzel kâr yapıyorum, araba alırım, ev alırım diyemiyorsunuz. Şirkete yatırım girdiği andan itibaren artık işler değişiyor. O şirket, yaptığınız kâr tek başınıza sizin kârınız olmaktan çıkıyor. Bu nedenle yatırım almadan önce mutlaka iyi düşünün. Gerçekten yatırıma ihtiyacınız varsa yatırım alın. Eğer şirket çok büyük ölçekte büyüyecek ve kısa sürede ülke geneline ve globale açılacaksa o zaman yatırım daha mantıklı olabilir.
3. Hangi sektörde daha çabuk yatırım alırım
Genelde sağlık, güvenlik, uzay, oyun sektörü gibi sektörlerde ürün çıkmadan fikre veya prototip dizayna yatırım yapılma ihtimali daha yüksektir. Çünkü bu sektörlerde girişim yapma, ekip kurma diğer sektörlere nispeten daha zor olduğu için erken yatırım bulma olasılığı vardır. Diğer sektörlerde ise girişim ürün haline gelip şirketleşene kadar yatırım alması gecikebiliyor. Tabi ki bu ürüne bağlı. Bazen iyi bir fikir veya ürün launch öncesi veya sonrası kısa sürede yatırım alabiliyor.
4. Fikir, ürün kadar ekipte önemli
Çok iyi bir fikriniz yada ürününüz olabilir. Fikri hayata geçirip doğru ürünü ortaya çıkaracak olan takımınızdır. Bu nedenle girişime başlamadan önce sizin ve takımınızın yetkinliklerini, donanımını baştan aşağı gözden geçirin.
5. Yatırım almak eskisi kadar zor değil
Bundan 10 yıl önce özellikle oyun, sinema vb. sektörlerde yatırım almak kolay değildi. Network olmadan ekibinizde sağlam referanslı kişiler olmadan yatırım almak zordu. Şimdi oyun başta olmak üzere birçok sektörde doğru iş modeli ile yatırım almak mümkün. Bu nedenle iyi bir fikir ve ekiple işe odaklandıktan sonra yatırım bulmanız çok zor değil.
6. Yatırımcıya doğru iletişim kanalından ulaşmak
Yatırımcılara ulaşmak için acele edip her kanaldan ulaşmaya çalışmak yerine doğru iletişim dilini ve doğru kanalı kullanmalısınız. Bu yatırımcı gözünde itibarınızı ve yatırım alma yüzdenizi de etkileyecektir. Bu nedenle acele etmek yerine işe odaklanıp doğru platformlarda doğru mecralardan yatırımcılara ulaşmak daha doğru olacaktır.
Güncel Blog Sitesi - Blog Notları sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.