Kültür Medeniyet ve İnsan
Üniversite okumakla üniversiteli olunmuyor tıpkı şehirde yaşamakla şehirli olunmadığı gibi. Ülkenizde futbolun olması, son model arabalara binilmesi stadlarınızda şiddeti trafikte sorunlarımızı bitirmiyor malesef.
Biz birşeyi öylesine seviyoruz ki yaptığımız haraketin doğru olup olmadığını düşünmemize fırsat kalmıyor sevmekten. Ana gibi vatan gibi seviyoruz sevdiğimizi, takımları. Unutuyoruz birgün mağlup olabileceğimizi.
Tabi ki bu dışardan gelen yeniliklerin henüz oturmadığının da göstergesi. Tıpkı Osmanlı Devleti‘nde ıslahat çalışmalarının yapılması ancak halka yansımaması gibi. O dönemde halk tabanına inemiyordu. Şimdilerde halk tabanına yayıldığı halde kültür haline gelemiyor.
Kültürsüz Kültür
Örneğin; taraftarlara itidal çağrısı yapıyoruz. Birbirinizi tahrik edecek, küfüre, kavgaya sebebiyet verecek hadiselerden uzak durun diyoruz televizyonlarda. Ancak aynı televizyondan kışkırtıyoruz yine birbirimizi. Ufacık bir fırsat arıyoruz derbi maçlardan önce gerginlik yaratacak küçük bir neden. Kimin söylediği önemli değil. Futbolcu, yönetici, taraftar yeter ki malzeme çıksın ahlak dersi veren bazı medya mensubu arkadaşlarımıza. Ne de olsa maçtan sonra yine aynı soruları biz soracağız.
Sonuç
Ülkemize kültürel öğeler; tiyatro, sinema, film, resim, müzik gireli yaklaşık 1 asır oldu. Ancak sanata ve sanatçıya verilen değer ortada. Örnekleri çoğaltabiliriz ancak şimdilik yeterli buluyoruz. Zira ileride bu konuda konuşacak çok şeyimiz olacağı bariz ortada.