Web Tasarımı Nasıl Yapılır?
A’dan Z’ye Sıfırdan Web Tasarımı nasıl yapılır?
En gelişmiş sistemlerden en basit CMS’lere kadar web tasarımı yapmak plan, proje ve disiplinli bir çalışmayı gerektirir. Ajans yada freelancer tasarımcı olun sitenin ön yüzü (front-end) ve arka yüzü back-end tasarım yapmak müşteri revize ve isteklerine rağmen 🙂 dünyanın en keyifli işlerinden biridir. Aslında projeyi güzel yapan da müşteri ile ajans (tasarımcı) arasındaki fikir alışverişidir.
Baştan sona sıfırdan web tasarımı yaparken kontrol edilmesi gereken önemli maddeleri listeledik. Web sitesi yayına girmeden önce ve yayına girdikten sonra bunları kontrol etmek daha profesyonel bir tasarım yapmanızı sağlayacaktır. Siz de eklemek istedikleriniz olursa yorum kısmında belirtirseniz listeyi genişletebiliriz. Hadi başlayalım.
- Neyin değişmesi gerektiğini analiz edin, web sitesini yayına almadan önce yapılacaklar listesi oluşturun.
- Web sitesi hızını kontrol edin, Google Page Speed, GTMetrix, Pingdom, Webpagetest
- Rakipleri ve sektör trendlerini araştırmak, Semrush, SimilarWeb, Webrazzi Insight
- Hedeflerinizi belirleyin, Hedef kitlenin belirlenmesi, müşteri personalarının oluşturulması, satış yapacağınız kitlenin tanıması.
- Yapılacaklar listesini projeye dökün, yapılacaklar listesi, bunun için Trello, Todoist, Asana, Jira vb araçlar kullanabilirsiniz.
- Bir web sitesi oluşturucu seçin, WordPress, Wix, Drupal, Webflow, Joomla
- Bir web sitesi barındırıcısı seçin, Turhost, Godady, Veridyen
- Bir yayın tarihi belirleyin ve bu tarihi sosyal medya hesaplarınızda veya sitenizde sayaç ile duyurun.
- Site kurmanın adımlarını öğrenin, bunun için WordPress Eğitim bölümünü takip edebilirsiniz.
- Bir web sitesi düzenine karar verin, Kafanızda oluşturduğunuz şablonu A4’te bile olsa şablona dökün.
- Tasarım öğelerinde kullanılacakları listeleyin, Kullanacağınız font, harf karakteri, harf büyüklüğü ve kurumsal marka renklerini belirleyin.
- Web sitenizin sayfalarını oluşturun, Hakkımızda, Galeri, Ürünler, Referanslar, Hizmetlerimiz, Blog, İletişim gibi sayfalarınızı tasarlayın.
- Fotoğrafları optimize edin, WordPress için WP Smush kullanrarak resimleri optimize edebilirsiniz.
- Logonuzu ekleyin, eğer çok profesyonel bir logo olmayacaksa Looka, Tailor Brands, Brandcrowd ile kendiniz yapabilir profesyonel bir logo tasarımı ihtiyacınız varsa milli gururumuz idemama dan profesyonel logo tasarımı yaptırabilirsiniz.
- Analitik yazılımını entegre edin, Google Analytics veya farklı analitik takip araçları ile sitenize yazılımınızı entegre edebilirsiniz.
- Bir alan adı satın alın, Eğer marka alan adı arıyorsanız marka domain ve slogan bulma hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
- Tasarım aşamasında lead toplama, site hazırlanırken tasarım-yapım aşamasında vb. landing page sayfada form alın veya sosyal medya hesaplarına yönlendirin.
- Stratejik CTA’lar (Call To Action) eylem butonları düzenleyin, Mailoptin, Optinmonster, Contact Form 7 vb araçlarla CTA lar oluşturabilir
- Bir e-posta kayıt formu ekleyin, Mailchimp, Sendinblue, Sendgrid ve WordPress pluginler ile email formları oluşturabilirsiniz.
- Mobil web sitesi tasarımınızı hazırlayın, Elementor, Wp Bakery vb. araçlarla mobil uyumluluğunuzu kontrol edin.
- Sayfa içi SEO’yu optimize edin, Yoast, Rankmath, ALL In SEO kullanarak SEO araçları ile veya kendiniz teknik seo, site içi seo, site dışı seo optimizasyonlarını yapabilirsiniz.
- Sosyal hesaplarınıza bağlantılar, Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest, Youtube sosyal medya hesaplarını açıp, sayfa ayarlarını yapın.
- Alan adınızı bağlayın veya aktarın, tasarımı demoda veya domainde yaptıysanız aktarımı yapın. WordPress te All-in-One WP Migration eklentisi ile yapabilirsiniz.
- Telif hakkı yılını güncelle, Sitenin footer ında copyright bilgisi güncelleme
- Yazılmış içerik kontrolü, yazdığınız veya yazdırdığınız içerikleri kontrol etme
- Formları test edin, Sitenizdeki formaların e-posta olarak iletilip iletilmediğini veya spam a düşüp düşmediğini kontrol etme.
- Logoyu ana sayfaya bağla, Kullanıcı deneyimi açısından sitenin header ında yer alan Logo nun anasayfa linki ile bağlanması. Böylece kullanıcılar kolayca sitenizin anasayfasına ulaşabilir.
- Tasarımınızı gözden geçirin, Siteyi yayınlamadan önce tüm tasarımı baştan aşağı kontrol etmeyi unutma.
- Bir arkadaşınızdan geri bildirim alın, Siteyi yayına almadan önce mümkünse en az 3 arkadaşınızla tüm linkleri ve tasarımı A’dan Z’ye kontrol edin.
- Kırık linkleri kontrol edin, Sitenizdeki kırık link var mı yok mu hepsini kontrol edin. Tüm kırık linkleri SEO’ya uygun düzeltin. WordPress’te bunun için Redirection eklentisi harikadır.
- UX’i test edin. Siteyi yayına almadan önce mutlaka UX-User Experiance, kullanıcı deneyimi ve UI-User Interface Kullanıcı Arayüzü testlerini yapın.
- Erişilebilirlik için tarama yapın, Sitenizin W3, Schema vb. validasyonlarını yapmayı unutmayın.
- İletişim bilgilerini güncelleyin, Sitenizin iletişim bölümündeki bilgilerin güncel ve çalışır olduğundan emin olun.
- Canlı sohbeti kurun, Sitenizde canlı sohbet aracının olması kullanıcılarla direkt etkileşime girmeniz açısından önemlidir. E-ticaret ve hizmet siteleri için olmazsa olmazdır.
- 404 sayfayı özelleştirin, 404 sayfalarınızı özelleştirerek müşterilerinizin kolay bir şekilde yönlendirilmesini sağlayın.
- Bir gizlilik politikası yazın, Sitenizde mutlaka gizlilik politikası ve kullanım koşulları sözleşmeleri hazırlayın.
- Sayfa dışı SEO optimizasyonu planlayın, Siteniz için site dışı seo optimizasyonlarını yapmayın unutmayın. Ya da seo ajansınıza seo optimizasyonlarını yaptırın.
- Kişi listenizi düzenleyin, Sayfanızda yapım aşamasında için e-posta topladıysanız kontrol edip web sitesi tasarımını bitirdiğinizi duyurun. Eğer yapmadıysanız sosyal medya mesajı, e-posta, sms göndereceğiniz kişileri seçin.
- Tanıtım için sosyal medya hesaplarını hazırlayın, Web sitenizi yayına almadan önce sosyal medya hesaplarınızı, profil bilgilerinizi, hakkımızda bölümü, iletişim bilgileri, kapak resmi vb. bilgileri güncelleme ve hazırlama.
- Yayın günü mutlaka yayına girin erteleme olacaksa haber verin, Evet nihayet en güzel ana geldik. Web sitesini yayına alma.
- Tasarımınızı yedekleyin, Mutlaka yaptığınız her aşamayı yedekleyin.
- Kullanılabilirlik testi yapın, Hotjar vb. araçlarla kullanılabilirlik testi yapmanız önemlidir. Ziyaretçilerin sitenize nasıl tepki verdiğini ortaya çıkarmak kullanıcı geri bildirimlerini toplamak önemlidir.
- SSL sertifikası ile site güvenliğini kontrol edin, Sitenizde SSL sertifikası olması en önemli noktalardan biridir. WordPress’ Hosting’inizde SSL desteği olması önemlidir. WordPress siteler için Really Simple SSL eklentisi işinizi fazlasıyla görecektir.
- Web sitenizi indekslemek için gönderin, Web sitenizi indexlenmesi için Google Search Console’dan sitemap leriyle index’e gönderin. Ayrıca hızlıca Google’ın bu sitesinden sitenizi Google’a ekleyebilirsiniz.
- Analitiği doğrulayın, Sitenizde ziyaretçileri ölçmek, kullanıcıların neler yaptığını anlamak hem satış hemde işiniz için çok önemlidir. Bu nedenle kurduğunuz analitik araçlarının çalıştığını mutlaka test edin.
- Yeni web sitesinin hızını test edin, 2.Maddede verdiğimiz hız testini tüm web tasarım işleri bittikten sonra hemen yayından önce şu araçları Google Page Speed, GTMetrix, Pingdom, Webpagetest kullanarak hız testini yayın öncesi kontrol edin.
- Sitenizi tanıtın, Web sitenizi dijital pazarlama araçları; sosyal medya, seo, email pazarlama ile tanıtın. Bültenlerinizi gönderin. Bloglarda tanıtımlarınızı yapın.
- Bir performans izleme planının ana hatlarını çizin, Önceden site performansınızı planlayın, ileride web sitenizin performansını düzenli olarak izlemek için özel performans ayarlarını yayına almadan önce yapın. Buna analitik, hız ve hatalar veya hatalar için tarama dahildir. İster haftalık, ister aylık veya daha sık olabilir performansı düzenli takip edecek araçları kurun.
- Sitenizi çok dilli yapın, Sitenizi şimdi olmasa bile ileride çok dilli yapmak kullanıcılarınızın artmasını marka bilinirliliğinizi sağlayacaktır. Başlangıçta olmasa da ilerleyen süreçte ingilizce ve diğer dilleri sitenize ekleyebilirsiniz.
- Bir bakım planının haritasını çıkarın. Sitenizi düzenli olarak inceleyip takip etmelisiniz. Sitenizin güncel kalmasını, tam kapasite çalışmasını ve iyi performans göstermesini sağlamak için bir web sitesi bakım planı çok önemlidir. Eklentileri güncelleme, güvenliği kontrol etme, içeriği yenileme, tasarımı yenileme ve kullanılabilirliği sağlama gibi görevleri tekrar ziyaret etmek için düzenli olarak yapılması ve sorunlar olduğunda ele alınması gereken bir program ekleyin.
Şimdilik A’dan Z’ye sıfırdan web tasarımı öncesi kontrol edilmesi gereken 50 maddeye bunları sığdırdık. Web sitesi tasarımı öncesive sonrası kontrol edilmesi gerekenler listesine önerileriniz olursa yorum kısmında bekliyoruz.
Güncel Blog Sitesi - Blog Notları sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.