EĞİTİMDE HEDEF
Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin bir önemi yoktur, der Peter Drucker.
Ne kadar doğru bir söz değil mi? Hedef, bir çabada ulaşılmak istenen durumdur. İnsan doğduğu andan itibaren sürekli bir çaba içerisindedir.
Hedefini belirlemeyenin ulaşacağı yer yoktur ve hedefin olmadığı içinde yolda karşına çıkan her şartı her koşulu belirlemek zorunda kalırsın. Claude Bernard’ ın dediği gibi “Ne aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz.”
Eğitim ve Hedef
Başarılı insanlar, amaçlarını ve ulaşmak istedikleri hedeflerini açık ve net olarak belirlerler. Başarıya giden yollarda kimi zaman hayal kırıklıkları yaşayabilirler. Bütün hayatlarını amaçlarına ulaşmaya adayabilirler. Çok çalışıp, çok deneyip başarısız olabilirler. Fakat onlar için amaç hep yerinde durur. Bu insanların tek hedefi amaçlarını gerçekleştirmektir. Örneğin, Thomas Edison defalarca başarısız olmasına rağmen, çalışmalarını devam ettirmiş ve sonunda ampulü bulmuştur
Hedeflere ulaşmak şans işi değil, yapmış olduğunuz tercihlerin ve vazgeçilmesinin sonucudur. Ana hedeflerinize ulaşırken tüm ara hedeflere ulaşmanızda yapılması gerekenleri yapıyorsanız ve en önemlisi vazgeçmiyorsanız emin olun şans sizinle olacaktır. İşi sadece şansa bağlamak yanlış. Başarının temelinde bir hedef ve bu hedefe giden yolda yapılması gerekler bulunmaktadır.
Günümüzde Eğitim Anlayışı
Günümüzün eğitim sistemi, öğrenciye hedef oluşturmayı öğretmek yerine sadece bilgiyi doldurmak üzerine kurulmuştur. Genellikle, öğrencinin aktif değil pasif olması desteklenmektedir. Öğrencinin hedefini belirlemesi konusunda yeterince destek sağlanmamaktadır. Bu durum, bütün hayatını eğitime verdiği halde yetişkinlik döneminde mutsuz insanların oluşmasını kaçınılmaz hale getirmektedir.
Başarı İçin Hedefin Önemi
Kanımca her çocuk, her insan, konumu ne olursa olsun, kendisine makul hedefler seçerek onları yakalamaya çalışmalıdır. Hedef; bireyde dinamiklik yaratır, yüksek enerji potansiyeli oluşturur ve hayata heyecan katar. Başarı için doğru hedef seçimi şarttır. Hedef açıkça tanımlanmalı ve belirlenmelidir. Hedefler ne kadar açık ve net olarak belirlenebilirse başarıya ulaşma şansı da o kadar artar.
Aşırı stresli ve kaygılı öğrencilerin hedeflerine ulaşmada zorluklar yaşadıkları gözlenmiştir. Stresin ve kaygının dozu önemlidir. Stres ve kaygı hedefe ulaşmada motive edici olurken, çok fazla olduğu zaman ise, kişinin kapasitesinin altında başarı sergilemesine neden olmaktadır.
Hedeften Sonra Ne Yapmalı
Hedef belirlendikten sonra sanki o hedefleri yaşıyormuş gibi zihinde canlandırılması gerekir. Doğru hedefin doğru zamanda gerçekleştirilmesi gerekir. Açıkça belirlenmiş ve ölçülebilir, gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedefin başarılı olabilmesi için bu hedeflerin önceden belirlenmiş zaman diliminde gerçekleştirilmesi gerekir. Bunu yaparken de hedef için gerekli zaman ayrılmalı ve her hedefin bitiş zamanı önceden belirlenmelidir.
Hedefe ulaşılmak için yol haritası;
- İyi tanımlanmış bir hedef;
- Hedefi adımlara bölmek,
- Güçlü motivasyon,
- Belli rotada ilerlemek,
- En önemlisi vazgeçmemekle birlikte yeniden başlamak …
LÜTFİ KARAGÖZ
4 Comments
Merhaba sınav kaygısını yenmek için neler yapabiliriz?
Merhaba sınav kaygısını yenmek için neler yapabiliriz?
Merhaba sınav kaygısını için yazımız yakında çıkacak iyi günler
Merhaba sınav kaygısını için yazımız yakında çıkacak iyi günler