Bebeklere kitap okunur mu?
Bebek yetiştirmede kitap okuma önemli faaliyetlerden biridir. Bazılarınız içinden bebeklere de kitap mı okunur? diyebilir. Ancak doğru bir şekilde okunduğunuzda faydalarını kısa sürede göreceksiniz.
Kitap okumanın bebeklere faydası
En başta bebeğe iletişimi öğretir. Dinleme yeteneği, hafıza ve kelime hazinesinin güçlenmesini sağlar. Bebeğe çevresinde yaşananlar hakkında bilgi verir. Bebekler anlamaz demeyin. Eğer öyle olsa ninni söylemez, oyuncak almazdık.
Bebeklere hangi tür kitaplar okumalı?
Resimleri büyük ve net olan tek heceli masal kitapları veya sayılar, şekiller, hayvanlar, renkler, araç-gereçler, yiyecek ve içeçekler, taşıtlar vb. ilk kelimelerin yer aldığı kitaplar okunabilir.
Bebeklere kitap nasıl okumalı
- Bebeğe kitap okuma için Bebeğinizin sakin olduğu, uyku sonrası veya karnının tok olduğu zamanlarda okumak daha faydalı olacaktır. Algıları açık, rahat oldukları için kitaplar ve ses ilgisini çekecektir.
- Kitap kısa olmalı. Dikkatini çekebileceğiniz, sessiz, aydınlık, ışığı bol bir oda seçin. Ufaklığı, kitabı rahatça görebileceği biçimde, kucağınıza alın. Kelimeleri tek tek ve tane tane okuyun. Vurgu yapmanız gereken yerlerde ses tonunuzu değiştirin. Bebek yaptııklarınızı takip edebilsin.
- Okuma sürelerini uzun tutmayın. Cümle aralarında konuşmasa da sorular sorun. Bu ne? Nerede? Ne yapıyoruz? vb. Cevap, yanıt, tepki vermesini bekleyin. Kitapta yer alan resimleri yakından ve ayrıntılarıyla gösterin. Nesnelerin isimlerini tekrarlayın. Resimler hakkında konuşun. Neler olduğunu anlatın. Her defasında bir veya iki sayfa okuyun. İlk başlarda 1-2 sayfa okuyun. Yavaş yavaş sayfaları arttırın.
- Cümleleri melodili, şarkı söyler gibi okuyun. Aralara bebeğinizin adını serpiştirmeyi ihmal etmeyin 🙂 Okurken agulama veya ses çıkarma da olsa onun da size eşlik etmesini sağlayın. Mesela birlikte hayvan seslerini taklit edin. Tek heceleri vurgulu yüksek sesle tekrar edin. Bebeğiniz, o sırada okuduğunuz sayfaya ilgi duyduğu sürece, o sayfada kalmaya devam edin.
- Bebeğin kitapla haşır neşir olmasından çekinmeyin. Kitabı ellerine tutuşturun. Sayfalarını çevirmesine izin verin. Bebeğinizin kitaba dokunmasına, elleyerek, ağzına götürerek hissetmesine fiziki temas kurmasına izin verin.
- Bebek mızmızlanmaya, kıpırdanmaya başlarsa, sesinizi biraz yükselterek ve komikleştirerek okumayı deneyin. Canı sıkıldığı zaman, ağlıyorsa veya tamamen ilgisiz hale geldiyse ısrar etmeyin.