Tüm Zamanların En İyi Gezi-Seyahat Blogları
En iyi seyahat blogları
En iyi Gezi Blogları
Kendi blog sitesi, instagram sayfası veya youtube kanalı farketmez her seyyah her gezgin kendi izini bırakıyor bloglarında, yola dair gezi notlarında, Youtube Vloglarında, Instagram fotoğraf ve videolarında, X’teki gezi tweetlerinde. Bazıları video da yüzünü ön plana çıkararak anlatıyor. Bazıları salt şehrin, doğanın dokusunu seyrettiriyor bizlere. Kimi blogunda hangi duygular içinde gezdiğini, neler hissettirdiğini yazarken kimi de standart gezilecek yerler listesi yapıyor. Tabi ki herkesin bir yoğurt yemesi ve üslubu var. Tıpkı Evliya Çelebi gibi. 47 ülke 257 den fazla şehir gezen gezginlerin piri Evliya Çelebi’yi en iyi gezgin blogları listesinde fahri olarak ilk sıraya almak istedik 🙂
1.Evliya Çelebi
Evliya Çelebi’nin gezdiği güzergah ve rotayı kullanarak gezi rehberi oluşturabilirsiniz. Mustafa Başaran Evliya Çelebi’nin gezdiği tüm rotaları Google Maps’e taşıdı. Emeğine sağlık. Bu arada Evliya Çelebi’nin inegöl yazımızda üslubu ile ilgili fikirler alabilirsiniz.
2. Gurkangenc.com – Gürkan Genç
Gürkan Genç Kimdir?
Türkiye’nin belki de Dünya’nın bisikletiyle tanıdığı “Fahri Ülke Tanıtımcımız” Türk Bayrağını gittiği her Coğrafya’da dalgalandırıp yerini insanlara anlatan güzel insan. Onun bisikletiyle neler yaptığına geçmeden önce neden Evliya Çelebi’nin hemen arkasından 2.sıraya koydum ondan bahsedeyim. Gürkan Genç, Evliya Çelebi’ye en yakın fiziki aktivite ile Dünya’yı geziyor. Uçak, araba herhangi bir motorlu taşıt kullanmadan geziyor.Tıpkı yürürken olduğu gibi pedal çevirerek bazen yürüyerek yol anılarını tutuyor. Yarın birgün Evliya Çelebi veya Tom Turcich, George Meegan gibi modern çağın Türk seyyahları olursa onları da listeye ekleriz elbet. Gelelim Gürkan Genç’in bisikletle neler yaptığına?
Gürkan Genç Rotası
9 Eylül 2012 de başladığı Dünya Seyahatinde; Türkiye’de İç Anadolu, Ege, Marmara bölgelerinde pedalladıktan sonra Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna, Rusya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, Monako, Fransa, Belçika, Hollanda, İskoçya, İngiltere, İspanya, Fas, Cezayir, Tunus, İsrail, Filistin, Ürdün, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirliğin, Umman, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Malavi, Zambia, Botsvana Swaziland, Lesotho, Güney Afrika, Arjantin, Şili, Uruguay, Brezilya, Paraguay, Bolivya, Peru, Ekvator, Kolombiya, Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala’yı geçerek 98.000 kilometreyi geride bırakmıştır. Her Türkiye vatandaşı gezginin ilham kaynağı ve örnek gezgin olarak adını tarih kayıtlarına geçirmiştir.
Gürkan Genç’in Bisikletle Geçtiği Zorlu Etaplar
- 2013 Ocak ve Şubat aylarında -35C ve -57C arasında Ukrayna, Rusya, Finlandiya ve İsveç’de pedallayıp Kuzey Kutup Dairesi’ni geçti.
- 2014 Temmuz ve Ağustos aylarında 61C’de Kuzey Afrika’da Sahra Çölü’nü,
- 2015 Temmuz ve Ağustos aylarında 59C’de Arabistan Çölü’nü geçti.
- 2015 Ekim ayında Kenya’da ekvator çizgisini geçti.
- 2016 Nisan ayında Botsvana’da Kalahari Çölü etrafında tam bir tur pedalladı.
- 2017 Haziran,Temmuz ve Ağustos aylarında Güney Amerika’da tüm kışı Patagonya bölgesinde ve Patogonya Çölü’nde pedallayarak geçerek kıtanın sonunda yer alan Ushuaia şehrine varmayı başardı.
- 2019 yılı yaz aylarında Şili’nin Atakama Çölü’nde 1 ay pedellamış sonrasında Bolivya’da 4.000 metre üzerinde günlerce pedal çevirdi.
- 2019 Aralık ayında Ekvator ülkesinde ekvator çizgisini 2. defa geçti.
- “Dünya turu” sırasında bisikleti ile 2013 şubat ayında Kuzey Kutup dairesine Finlandiya’da ulaşmayı başaran ve yazları da çölleri bisikletle geçen sıra dışı tur bisikletçilerinden biridir.
- 2015 Ocak ve 2015 Nisan tarihleri arasında Suudi Arabistan’ı 120 gün bisikletle gezmesine kral tarafından “özel izin” verilmiştir.
- Türkmenistan’da Kara Kum, Çin’de Taklamakan, Moğolistan’da Gobi, İspanya’da Tabernas, Afrika’da Sahra, Ortadoğu’da Arabistan çöllerinin tamamında, Sahra Çölü’nün altında Kalahari Çölü etrafında tam bir tur attıp ve Güney Amerika’da Patagonya Çölü ve Atakama Çölü’nde pedallayarak 20.000 kilometreden fazla çöl coğrafyasında bisiklet sürmüştür. Dünya turunda geçeceği 2 çöl daha kalmıştır. (Rota) Yol izi kayıtlarını Guiness Rekorlarına iletmiştir. (Bisikletle dünyada en fazla çöl geçişi gerçekleştiren bisikletçi olarak başvuruda bulunulmuştur)
- Almanya, İsviçre, Avusturya, İtalya ve Fransa Alp’lerinde 32 Alp geçidini bisikleti ile geçti.
- Avrupa kıtasının en yüksek asfalt ve toprak yol araç geçiş noktaları:
- Fransa’da Col de La Bonette’ye (2.802 metre)
- İspanya’da Picodel Veleta (3.395 Metre)
- Afrika Kıtasının en yüksek asfalt ve toprak geçiş noktaları:
- Etiyopya’daki Bale Dağı (3.620 metre)
- Etiyopya’da ki Tulu Dimtu (4.377 metre) geçidini bisiklet üstünde tırmanarak geçmeyi başardı.
- Güney Amerika Ant Dağları’nda 2017 – 2021 yılı içinde 270.000 metre üzerinde tırmanışı Şili, Arjantin; Bolivya, Peru, Ekvador, Kolombiya arasında gerçekleştirdi.
- Güney Amerika kıtasının en yüksek araç geçiş noktasını Temmuz 2019’da geçmeyi başardı. Toprak yol araç geçişi Abra Azuca (5.130metre) ve gene Peru içinde takip ettiği Cusco – Arequipa Inka yolunda 15 gün içinde 13 geçidi geçerek efsane bir rotayı da günde ortalama 1.000 metre tırmanışla tamamladı. Bu rotada 3 tane 5.000m üzerinde farklı geçitten de geçmeyi başarmıştır.
- Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi, Akdeniz, Hazar Denizi, Baltık Denizi, Kuzey Denizi, Arap Denizi, Japon Denizi, Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu kıyılarında, Asya, Avrupa, Afrika, Güney Amerika topraklarında pedal çevirdi.
- İsrail – Filistin’den Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirliği’ne ve Umman’a bisikletle geçti ve Kudüs, Medine, Mekke arasını da bisikleti ile kat etmiştir. Muhteşem anıların olduğu yazılarını sayfasında paylaşmıştır.
3. Kemal Kaya Yolda Olmak.com
2009 yılından bu yana takip ettiğim en eski ve en iyi seyyahlarından biri Kemal Kaya. Instagram’ın bu kadar popüler olmadığı yıllarda gezdiği sokak/cadde/tarihi yerleri doğal güzellikleri halkın arasına pazara, evlerin, şehrin insanların içine karışarak sırasıyla farklı bir üslub ile anlatan harika blog yazılarıyla tanıdım onu. Bu nedenle onun için modern çağların İbn Battuta’sı diyebilirim. Çok güzel bir sözü var gezip görmeyi anlatan;
Hayat sokaklarda atar, turistik destinasyonlarda değil! Eğer sadece popüler herkesin gittiği ve herkese gitmesi önerilen yerlere giderseniz göreceğiniz şey sadece sizin gibi diğer turistler olur. Oysa bir ülkenin kültürünü ve yerel yaşantısını keşfetmek istiyorsanız bakacağınız en güzel adres pazarlar ve sokaklardır.
Kemal Kaya – Yoldaolmak.com
Kemal Kaya’dan öğrendiğim güzel şeylerden biri İlber Ortaylı’nın “Bir Ömür Nasıl Yaşanır” kitabında bahsettiği 5 duyu organıyla hissederek yaşamız gerekiği gibi o da hissederek gezmemizi tavsiye ediyor. Nasıl hissederek gezileceği ile ilgili şunları tavsiye etmiş blogunda;
Yalnızken şehrin sokaklarında dilediğiniz gibi yürüyebilirsiniz. Odağınız sadece çevreniz olur. Yanınızda ikinci bir kişinin yorum ve bakış açısının (bazen önyargısının) etkisinde kalmazsınız. Sizi ilgilendiren detaylar yakaladığınızda dilediğiniz gibi orada vakit geçirebilirsiniz. Bu sokakta oynayan çocuklar olabilir, gördüğünüz yerel ürünler satan bir dükkan olabilir, dilediğinizce ilginizi ve zamanınızı orada yeni keşfiniz için harcayabilirsiniz. Sizi kolunuzdan çekiştiren kimse yoktur. Keyfini çıkarın. Gittiğiniz yeri en iyi öğreneceğiniz kişiler oranın yerlileridir. Yanınızdaki yol arkadaşınızla birlikte iken bunu yapmanız güçtür. Çevrede olup bitene konsantre olmazsınız.
yoldaolmak.com/hakkimda – Kemal Kaya
İzmir Karşıyaka’daki evini kiraya vermekle başlamış yoldaolmak.com ve Kemal Kaya’nın hikayesi. Devamını ve çok daha fazlasını keşfetmek Dünya’ya modern çağın seyyahı gözüyle bakmak istiyorsanız blogunu mutlaka okumalısınız.
4. Bizevdeyokuz.com – Duygu & Bilgehan
Özellikle Türkiye’de denize kıyısı bulunan turizm şehirleriyle ilgili kaliteli gezi rehberliği yapan tatil için tüm ayrıntılarıyla gezi haritaları, yeme-içme listeleri hazırlayan gezgin çift. Bu konuda ilklerden olan Duygu ve Bilgehan çiftinin ilgi çekici de bir gezi blogu adı var. Bizevdeyokuz özellikle sahil kenarında bulunan Akdeniz kıyılarını ve Ege şehirlerini gezerken detaylı bilgi alabileceğiniz bir gezi rehberi. Gezi önerileri, tur tavsiyeleri, tekne ve denizde yapabileceğiniz dalış aktiviteleri, yamaç paralütü, safari ve off road turlar ile ilgili tüm detaylar blogda yer alıyor.
5. Birhayalinpesinde.com – Deniz Pehlivan
Fethiye’li hemşerimiz Deniz Pehlivan uzun yıllar hem bir şirkette çalışıp hemde gezebilen gezginlerimizden. 102’den fazla ülke gezen Deniz “Bir Hayalin Peşinde”n giderek gerçekleştiren gezginlerimizden. Eğer yurtdışında en uygun fiyata gezmek, en ucuz uçak biletlerini almak, iyi yeme-içme yerlerini keşfetmek, en ucuza kalınabilecek yerleri bulmak istiyorsanız yurtdışına geziye çıkmadan önce mutlaka birhayalinpesinde.com u ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
6.Gezimanya.com – Tuğçe & Murat
2012 yılında kurulan Gezimanya 1.200 rota, 209 ülke, 981 şehir, 1850 destinasyon 75 gezgin yazar, 6000 gezi makalesi, 18.000 sayfa gezi notuyla en kapsamlı Türkçe gezi bloglarından biri. 2014-2016 arasında sunduğu “Gezimanya Seyahat Blogları Yarışması” ilgi çekmiş birçok gezi blogu ve seyahat rehberinin tanınmasına vesile olmuştur.
7. GezipGordum.com – Sami
Sami, gezip gördüğünü samimi içten anlatan en eski gezi blogu yazarlarından. İyi bir gezi blogu adına sahip. Sitesinde gezgin olarak farklı yazarlarda yer alıyor.
8.Bujuyollarda.com – Burcu Bingöl
Burcu kendine has üslubu ve detaylı sunumuyla gezilecek yerler ile ilgili tüm bilgileri veriyor. Nerede kalınır, ne yenir, ne içilir, nasıl gidilir, tekne turları, koylar ve plajlar, tarihi mekanlar, doğal güzellikler bir geziyle ilgili tüm bilgileri bulabileceğiniz en kapsamlı gezi rehberi bloglarından.
9.Oitheblog.com – Öykü & İdil
Gezi odaklı faydalı gezi notları tutan Oi The Blog ismiyle iddialı bir blog sitesi.
10.Rotasizseyyah.com – Mehmet Genç
En eski takip ettiğim gezi bloggerlarından Mehmet Genç 2010 yılından bu yana tüm gezileri boyunca biriktirdiği anıları “Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri” nde topladı. Harika bir fotoğrafçı aynı zamanda yardımsever bir gezgin.
11.Seymenbozaslan.com – Seymen.b
Instagram’da tanıdığım Seymen Bozaslan daha seyyah ruhlu bir gezgin. 100.Gün Evliya Çelebi Seyahatname rotasına çıkarak 100 günde 17.000 km yolculuk yapan 66 şehirde 1500’den fazla yer ziyaret eden 32.000’den fazla fotoğraf ve video çeken Seymen Evliya Çelebi gözüyle gezmek ve takipçilerininde gezmesini sağlamak amacıyla “100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi” adlı kitabını kaleme almış. Ayrıca “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler” adlı 81 şehir 271 destinasyon’u anlattığı kitabı da mevcut.
12.Azgezmis.com – Zehra Hakkı
Az gezmiş benim en eski ve e-posta olarak takip ettiğim bir elin parmaklarını geçmeyecek nadir gezi bloglarından. 2015 yılından bu yana yazılarını keyifle okurum. Üslûbu, doğru satırda doğru fotoğrafları kullanması, gezgin ruhu ve edebi yorumlamasıyla size gezdiği bölgeyi okurken yaşatır adeta. Azgezmisîn gezdiği yerlere farklı bakış açısı ve yorumu gerçekten güzel. Bu tarz bir anlatım tadına sahip 3-5 blogdan bir tanesi.
13.Kucukdunya.com – Yaprak Gürdal
Hem gezen hemde çalışan bir başka gezgin Yaprak Gürdal. Gezimanya’nın düzenlediği 2015 seyahat blogları yarışmasında halk oylaması ve juri tarafından Küçük Dünya, 111 blog içinde 3. en yüksek oyu alarak en iyi 3.seyahat blogu seçilmiş.
14.Çelebi Alper – Celebialper.com
Gittiği ülke ile ilgili tur, vize, pasaport vb. detayları iyi anlatan bir gezgin. Blogunda kendi sözleriyle Alper şöyle bir gezgin:
“tek başıma, tursuz, rezervasyonsuz, özgür seyahatler yapıyorum. henüz londra’ya gitmedim, eyfel kulesi’ni arkama alarak fotoğraf çektirmedim. ama küba’nın turist geçmeyen kasabalarına, ermenistan’ın virajlı yollarına, moğolistan’ın ıssız bozkırlarına gittim. finlandiya kırında kamp yaptım, israil’in necef çölü’nde dolaştım, moldova’da köy düğününde halay çektim, litvanya’nın köyünde av eti yedim, puslu dağdaki çin seddi’ne tırmandım, minsk’teki sovyet mimarisini, filistin’deki arap mimarisini gördüm.”
15. UzakRota.com – GökhanErdoğan
2010 yılında gezi blogu olarak kurulan uzakrota şuanda gezi etkinlik markası olarak faaliyetlerine devam ediyor. 2013 yılında 50 kişi ile Bahçeşehir Üniversitesi‘nin konferans salonunda gezi konferanslarına başlayan Gökhan bey New York, Londra, Berlin, Belgrad, Dublin, İstanbul ve Bakü de “Uzak Rota” summit adıyla etkinlikler düzenliyor. Uzakrota Kasım ayında İstanbul’da düzenlemiş olduğu etkinliğe Moğolistan, Nijerya, Irak, İran, Azerbaycan, İngiltere, Amerika, Singapur, BAE, Ukrayna, Polonya, Bulgaristan, Sırbistan, Almanya gibi ülkelerden 6000 kişi katılmış.
Diğer gezi bloglarının yol anılarını okuyup gezi notlarından tanıdıkça birkaç kelam edeceğim. Şimdilik bu muazzam listeyle sizleri başbaşa bırakıyorum.
Tüm Gezi Rehberleri ve Seyahat Blogları
16.Bilinmeyenrota.com – Tuğçe Makarnacı
17.dijitalgezgin.com – Bulut Öztürk
18.gezentianne.com – Özlem Demir
19.Yoldaki.com – Gökhan Hepşen
20.Gezicini.com – Sinem
21. Oykununoykuleri.com – Öykü
22.Baskayol.com – Doğan
23.Cengizselcuk.com – Cengiz Selçuk
24.Turluyorum.net – Nihat Pamuk
25.Gorkemliyollar.com – Gorkem
26.Rotasenin.com – Dilek Ekin
27.Hohhoyyt.com – Deniz
28.Seyahatimgeldi.com – Birten Çankaya,
29.Gezgincift.com – Neslihan & Orkun
30.Nasilgezdim.net – Mutlu
31.Yesempatik.com – Nilgün
32.Gezginruhu.com – Serap
33.Yolculuktutkusu.com – Funda & Engin
34.Yolumuzunustu.com – Gizem & Alperen
35.Ciktikyola.com – Fatih
36. Egeligezginege.com – Ege
37.Biracayipgezi.com – Utku
38.Gezicenga.com – Enes
39.Ozlemkesifte.com – Özlem
40.Cokokuyancokgezen.com – Mert & Sevil
41.Beyefendigibi.com – Aykut Dinç
42.gezgezinsani.com – Deniz & Feyza
43.Aslininsureti.com – Aslı
44.Rotanereye.com – Cansu Bora
45.Leventisikli.com – Levent Işıklı
46. cokgezenadam.com – Osman Mert
47.Gezgingo.com – Pınar Pala
48.Kesfetsek.com Ahmet
49.Kesfetsene.com – Ahmet Buğra
50.Kutubaligi.com – Pınar
51. Journavel.com – Neşem
52. Maceraname – Nesibe
53. Gezmelerdeyim.com – Kenan
54. Ruhumyollarda.com – Çiğdem
55. Dunyabuyuk.com – Melih Bildiren
56. Hayatveseyahat.com – Fatma
57. Kesfettik.com Sevda Serbest
58. Yalniziyigezdik.com – Onur – Bahar
59. Kokladunyayi.com – Gökay – Tuğçe
60. Bisikletizm.com – Pınar
61. Geziotesi.com – Figen Kokol
62. Ferhatgokce.com Ferhat
63. Valizim.com – Ecem Hepçicekli
64. Gezikumbarasi.com Merve- Duygu
65. Turrehberin.com – Çağrı
66. Azgezen.com – Remzi
67. Sicaktencere.com – Tuğçe
68. Leyleginguncesi.blogspot.com – Leyla
69.Vizesizgeziyorum – Aykut Aslantaş
70. Sahindogan.com – Şahin Doğan
71. Gezerdoner.com – Serhat
72. Zeynepcansoylu.com – Zeynep Can Soylu
73. Gezelimbilelim.com Mert
74. Oggusto.com –
75. İkigeceucgun.com – İlker – Meltem
76. Birbirlargeziyor – Gülşah Eray
77. Gezikent.com – İbrahim
78. Simdigezelim.com
79. Gezginilla.com – Atilla
80. Gezenadam.com – Serdar Ölez
81. Elifinatlasi.com – Elif
82. Serayinpusulasi.com – Seray
83. Nerdesinbahar.com – Bahar
84. Atlasdergisi.com –
85. Offtheroadonthetrack.com
86. Bernanil.com – Anil & Berna
87. Uplifers.com –
88. Blogtimetogo.com – Mehmet – Simge
89. Themagger.com –
90. Doktorungezirehberi.com – Kaya
91. Elvanofficial.com – Elvan
92. Corabidelikadam.com – Gökhan Günay
93. Minikbavul.com – Ceren Ekşi
94. Arpaboyuyol.com – Seda
95. Gezecegiz.com – EEA
96. Benucarken.com – Ceren Özcan
97. Gezginaile.net – Recep
98. İcimizdekigezgin.com – Çağlar
99. Gezicigunluk.com – Gezici Günlük
100. Jabiroo.com.tr/blog
101. Gezen1kadin.com – Meryem
102. Yolaski.com – Hakan Dursun
103. Gezi-yorum.net – Gezi – Yorum
104. Renkliyolculuk.com – Mert
105. Mahmut Han Gediz – instagram.com/mahmutgediz/
106. Gezilecekyerler.com – Alaaddin Demir & Ahmet Rasim
107. Yoldakal.com – Güneş Akdoğan
108. Yoldabiblog.com – Asya & Umut
109. Rehbername.com – İlker Özcan & Kezban Özcan
110. Rehbertr.com – Seyyahlar tarafından Seyahat ve gezi tavsiyeleri, gezi önerileri, tur rehberliği, gezi ve seyahatte tatilde kalacak yerler, otel, villa, ev önerileri, tekne ve denizde yapabileceğiniz dalış aktiviteleri, yamaç paraşütü, safari ve off road turlar ile ilgili rehberler. Nerede kalınır, ne yenir, ne içilir, nasıl gidilir, tekne turları, koylar ve plajlar, tarihi mekanlar, doğal güzellikleri anlatan gezi rehberi. Seyahat blogları, gezginleri ve seyyahları tanıtan blog sitesi.
En iyi gezi bloglarının dışında bir de en iyi gezi tur blogları var. Bu gezi blogları seyahat acentaları, uçak, otobüs bileti firmalarına veya konaklama şirketlerine ait bloglar. Onları da en iyi gezi tur blogları listesinde ayrıca listeleyelim.
En iyi Tur Gezi Blogları
- Enuygun.com/bilgi
- Blog.obilet.com
- gezinomi.com/blog
- gezimanya.com
- flypgs.com/gezi-rehberi
- tatilbudur.com/blog
- turna.com/blog
- neredekal.com/blog
- kulturportali.gov.tr
- tripadvisor.com.tr
- etstur.com/letsgo
- coraltatil.com/blog
Bu rehberimizde genelde kendi blog siteleri, instagram sayfaları, youtube kanalları olan en iyi gezi bloglarını ve seyahat bloglarını listeledik. Bunların dışında daha çok televizyona veya Youtube’da iş yapan Özlem Tunca Dünya’yı Geziyorum, Şoray Uzun Yolda, Şehirden Uzakta Kıvanç Kasabalı, Tayfun Talipoğlu Bam Teli, İki Teker Bir Yer ile Alpay Erdem, Gezelim Görelim ile Nuray Yılmaz, Adem’in Seyir Defteri ile Adam Isenberg, Serdar Kılıç’ın doğal anlattığı Doğadaki İnsan, Zor Yollar, Anadolu’da Zaman, Çağatay Yolda, Yol Arkadaşım, Cemal Gülas ile Zamanın Tanığı, Aile’nin Yeni Üyesi Reshad Strik gibi ünlü gezginler de bulunuyor. En iyi yabancı gezi bloglarını da yakın zamanda listeleyeceğiz.
Şimdilik internette denk geldiğim tüm gezi blogları bu kadar. Ancak elbette unuttuğumuz çok güzel gezi blogları da vardır. Sizin blogunuzu da unuttuysak affola. Yorumlar kısmında belirtirseniz listeyi arasıra güncelleyeceğiz ekleriz. Yeni yazılarda görüşmek üzere vesselam..