Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak
“Okuduğumuz kitap bir yumruk gibi bizi uyarmıyorsa ne işe yarar?”
–Franz Kafka
Franz Kafka’nın da dediği gibi işte bütün mesele bu aslında, okumak için okumamak. Kitap okumanın sebebi elbette her insanda farklı olabilir. Herkesin okuduğu bir kitaptan herkes farklı sonuçlar çıkarabilir herkeste farklı hissiyatlar ortaya çıkabilir önemli olan aslında bunları hissetmek. Fakat artık bu durum kaybolmuş durumda. Okuyorum göstergesi altında aslında okumamak yatıyor. Daha doğrusu kitabı kendimiz değil de instagrama okutuyoruz artık.
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Neler Yapmalı?
Sosyal medyanın sıkça kullanılmasıyla beraber artık gencinden yaşlısında mutlaka bir sosyal medya hesabı var. Özellikle instagram adlı sosyal medya platformu popüler bir platform. Ülkede ki bütün gündemin burada yaşandığı, popüler olunacaksa buradan olunan, fikrin, hissiyatın, yaşantımızın burada yaşadığı bir platform halinde. İnstagram giderek kullanıcısını arttırmış ve bu durum hala devam etmekte artık insanların buradan geçimini sağlayacağı bir platform haline gelmiş durumda. Hal böyleyken etkileşimin bu kadar yüksek olduğu bu platformda instagramı baz alarak baktığımızda kitap okuma oranı ülkemizde bir hayli artmış görünüyor fakat durum gerçeğe baktığımızda hiçte öyle görünmüyor.
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Öncelikle istatistiklere bakmak gerekirse Türkiye Unesco tarafından açıklanan bilgiye göre kitap okuma oranında dünyada 86. Sırada bundan daha ziyade ilginç olan ise yoksul Afrika ülkelerinin de aynı kategoride olması.
Türkiye’de Kitap Okuma Alışkanlığı
- TÜİKE göre ise Türkiye de kitap ihtiyaç listesinin 235. Sırasında dünyada kitap için kişi başına harcanan miktar ortalama 1.3 dolarken Türkiye de çeyrek dolar.
- TÜİKE göre her geçen yıl kitap basımı yani yeni kitap oranı artmakta fakat kitap okuma oranının aynı miktarda arttığı maalesef görünmüyor.
- TÜİKE göre Türkiye de kitap okumaya ayrılan süre yalnızca ‘1-7 dakika arası.’
- TÜİKE göre Televizyon izlemeye ayrılan süre 6 saat, internet kullanımına ayrılan süre ise 3 saat olarak açıklandı.
Durum görüldüğü üzere içler acısı durumda. Durum böyleyken instragdam’da okunmayan kitapları okunmuş gibi paylaşıp story paylaşmak manzara eşliğinde kahve ve kitap resmi paylaşmak bir hayli popüler oldu. Popüler kültürün getirdiği olumsuz şeylerden sadece bir tanesi olan bu durum aslında ülkemizin ne denli bilinçli olduğunu göstermekte. Bu sayede ün kazanmak popüler olmak gayesi başını almış gidiyor.
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma
Bu duruma örnek olarak ise aslında birkaç senedir storylerde çok gördüğümüz kahve eşliğinde paylaşılan Kürk Mantolu Madonna Kitabı. Aslında bu kitap çok eskiden beri var olup sanki yeni çıkmış gibi instagramda birkaç senedir bir anda gündem oldu herkes kahve resmiyle bu kitabın resmini paylaşır oldu. Kitap okumayanlar ise bu akıma katıldılar. Dolayısıyla popüler kültürün getirdiği bu garabetten bir an önce ülkece kurtulmamız gerekir. Bizler kitaplarımızı instagrama değil beynimize, zihnimize, kalbimize okumalıyız. Buna istinaden denen odur ki
-Okumuş cahil kara cahilden daha zararlıdır-
Alperen Yılmaz
Not: Veriler birkaç siteden alınmış olup son yılların ortalamalarını belirtmektedir.
Kaynaklar: https://www.cnnturk.com/dunya/dw/unesco-turkiye-kitap-okuma-oraninda-86inci-sirada
https://t24.com.tr/haber/tuik-verilerine-gore-turkiyede-kitap-okumaya-ayrilan-zaman-gunde-sadece-1-dakika,370472
https://www.dunyahalleri.com/turkiyenin-kitap-ve-kutuphane-verileri-aciklandi/