Türkiye’de Sosyal Medya kullanımı ile ilgili veriler
Günümüzde bildiğimiz gibi tüm dünyada da etkili olan sosyal medya Türkiye’de de fazlasıyla kullanılmakta. Artık bu mecra fazla kullanılmaktan çıkmış, insanların geçim kaynağı haline gelmeye başladı. Elbette insanlar geçimini bu tür mecralardan karşılayabilirler. Üstelik çokta iyi bir maddi getirisi olan bir iş. Dilerseniz öncelikle sosyal medya kullanımı ne kadar yaygın bu verileri inceleyelim.
AÜ Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı tarafından kurulan merkezin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Web Are Social, Hootsuite ve Statista verilerinden derlediği bilgilerle hazırlanan raporda, Türkiye ve dünya ölçeğinde çok sayıda sayısal veri sosyolojik bakımdan karşılaştırmalı incelendi.
Rapora göre, dünyada 3 milyar 480 milyon kişi aktif olarak sosyal medyayı, 4 milyar 380 milyon kişi de interneti kullanıyor. Türkiye’de ise 52 milyon aktif sosyal medya, 59 milyon 300 bin de internet kullanıcısı bulunuyor.
Türkiye’de internet kullanıcılarının en yoğun olduğu 25-34 yaş grubunda oran yüzde 91,7 iken, en düşük olarak 65 yaş ve üzerinde yüzde 19,8 olarak kaydedildi.
Sosyal ağ kullanımındaki artış ve düşüş oranları da raporda yer aldı. Buna göre, Türkiye’de 6 milyon 300 bin kişinin kullandığı Snapchat’te, geçen seneye göre bu yıl yüzde 26 düşüş tespit edildi. Kullanıcı sayısındaki en büyük artış ise önceki yıla göre yüzde 5,8 ile 7 milyon 300 bine ulaşan LinkedIn adlı sosyal ağda gerçekleşti. 2019’da önceki seneye göre Instagram kullanıcılarında yüzde 2,7 ve Twitter kullanıcılarında yüzde 1,9 artış, Facebook kullanıcılarında ise yüzde 2,3 azalma olduğu saptandı.
Bir başka veri ise tablo olarak gösterecek olursak;
Türkiye de sosyal medya kullanım alanları
Sosyal Medya Bağımlılığı ve Hastalıkları
Hal böyleyken sosyal medya gencinden yaşlısına herkesin kullandığı bir alan haline geldi. Artık öyle bir kullanım alanı haline geldi ki sosyal medya bağımlılığı için artık hastaneler kurulmaya başlandı. Bu mecralar aslında çokta faydalı bir alan haline getirebilmek ve kullanabilmek mümkünken bu durum aslında tam tersi. Peki, asıl konumuz olan nedir bu sosyal medya anneliği?
Bu mecralarda az çok ün kazanmış olan kişiler var. Ün kazanmamış kişiler ise (genelleme yapmamak kaydıyla belirtiyorum) yeni doğmuş çocuklarıyla veya konuşmayı yeni öğrenmiş, öğrenmeye başlayan çocuklarıyla sürekli aktif bulunmakta. Elbette ki paylaşabilir fakat çocuk üzerinden bir kazanç sağlama yoluna girildiğinde bu durum bambaşka bir haline geliyor. Bir kazanç elde etme güdüsüyle çocuklarına yaklaşan ebeveynlerin sonrasında çocuklarıyla olan iletişiminin ne derecede sağlıklı olabileceğini tahmin etmek çokta zor değil.
Annelik mi Sosyal Medya Anneliği mi?
Günümüzde sosyal medyanın orantılı ve amacına uygun kullanılmadığında ne kadar zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Evliliklerin boşanması, eşler arası şiddetli geçimsizlik hatta ölüme bile yol açan bu mecra hal böyleyken ebeveynlerin çocuklarıyla ve eşleriyle hayatlarını sosyal medyada yaşamalarına hiçbir anlam ve akıl erdirebilmek mümkün değil. Uzmanlar çocukları telefondan uzak tutmamızı aksi takdirde bunların sonucunun neler olabileceğini her yerde sıklıkla belirtirken ebeveynlerin doğmamış çocuğa sosyal medya hesabı açmak neden?
Sizce bir çocuk annesiyle veya babasıyla birlikte oyun oynayarak, eğitici faaliyetlerde bulunarak veya kitap okuyarak mı vakit geçirmeli yoksa hayatını sosyal medyaya göre mi şekillendirmeli?
Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/turkiyede-gunluk-sosyal-medya-kullanimi-ortalama-2-saat-46-dakika-41409445
Kaynak: Wearesocial – Hootsuite Türkiye Raporu